Open Tuinendag 2018

____________  ...  ______________

Tuin 1

De tuin staat in verbinding met het achterland, een natuurgebied waarop vrij uitzicht is. Hier grazen regelmatig reeën, dus wie weet krijgt u die ook te zien.
De tuin heeft een ongedwongen, landelijke stijl waarin veel vast planten (zoals lupine, ridderspoor, kattenkruid en sierui) worden afgewisseld met eenjarigen (slaapmutsje en tithonia), klimplanten (clematis, lathyrus en rozen) en zachtfruit (o.a. frambozen). De heesters (vlinderstruiken en eikenbladhortensia) passen ook in de natuurlijke uitstraling.

Tuin 2

Voel je welkom in de Groentehoek, een oase van rust tussen flats waar mensen met een sociale kwetsbaarheid naar hartenlust kunnen moestuinieren. Professionele begeleiders en vrijwilligers helpen hen die tuinvaardigheden te ontwikkelen. De moestuin is vrij toegankelijk.

Tuin 3

Deze in 2017 aangelegde moderne bloementuin heeft een terras, haardhoutberging, fietsenstalling en een plaatsje voor de afvalcontainers. Daarnaast is er ruimte voor een kleine moestuin en afwisselende beplanting waardoor de tuin het hele jaar iets moois te bieden heeft.

Tuin 4

Kom binnen in deze verzorgde tuin waar u verrast wordt door de bij het huis passende beplanting met daarin o.a. een prieeltje, kinderspeelhoek en een kweekkasje. In de door buxusvakken omsloten voortuin staat een in oog springend beeld.

Tuin 5

De heer Grotenhuis, voorzitter van de werkgroep van ‘Bagger naar Parel’ geeft vandaag een toelichting op de renovatie van het gemeentepark en de vijver. Samenwerking van buurtbewoners en gemeente heeft dit project tot stand gebracht.

Tuin 6

De achtertuin kijkt uit op het seminarieterrein waar een deel van de oude muur van het Seminarie nog zichtbaar is. De tuin bevat een groot assortiment vaste planten en grote bomen.  Verdeeld over de tuin treft u diverse terrasjes aan waarvan een verlaagd is aangelegd.

Tuin 7

Deze moderne, strakke tuin is ontworpen door tuinarchitect Anneke van Megen. Een dubbele pergola begroeid met clematis en witte regen, de buitenkeuken, een terrasvlonder en plantvakken in de kleuren  blauw, paars, roze en wit zijn gegroepeerd bij het waterelement. De kippen scharrelen er gezellig rond.

Tuin 8

De eigenaren noemen hun tuin een verrassingstuin. Ze kijken wat er opkomt en wat mag blijven staan. Het is een  onderhoudsvriendelijke tuin waarin de keramieken beelden van de eigenaresse een fraai plekje hebben gekregen.

Tuin 9

Het huis is een gemeentelijk monument op een 638 ha. groot perceel.  De tuin is aangelegd in najaar 2001. Het ontwerp, uitgevoerd in rechte lijnen en het beplantingsplan zijn gemaakt door Abbing. Er staan veel grote bomen, waaronder de vaste planten het soms moeilijk hebben door schaduw en droogte. Om het hoogteverschil te overbruggen is er een trap van het terras naar het gazon aangelegd. In de voortuin staat een werkstuk van de schoonvader van de eigenaresse.

Tuin 10

De moestuin bevat verschillende gewassen en herbergt  twee kassen met diverse soorten tomaten. Alle bijzondere gewassen zijn geteeld van biologische erfgoed zaden. Bloemen, wijnranken en een rotsmuurtje met kleine plantjes zorgen voor een decoratief effect.
Ook treft u diverse kunstwerken van de eigenaresse in de tuin aan.

Tuin 11

In deze romantische tuin liggen een aantal vijvertjes. De tuin is beplant met buxusvakken en veel rozen. Er staat een bijzondere duiventil en de krielkippen en kwartels  scharrelen gezellig rond in een groot hok.

Tuin 12

De tuin bestaat uit een langgerekt gazon, met brede border.  Grote, oude rododendrons omsluiten gedeeltelijk de tuin.  Een kleurrijke tuin met veel bloemen die zich goed leent om de eigengemaakte keramische objecten neer te zetten.  Een praktische tuin om ook creatief in bezig te zijn.

Tuin 13

Deze tuin heeft 2 terrassen met een zitje waarvan 1 is overdekt  met blauwe regen en een druif. De tuin heeft diverse hoekjes o.a. met hosta’s, een kleine vijver met blauwe irissen en is geheel omsloten door struiken. Er zijn kleuraccenten door eenjarigen en ook de rozen geven fleur aan het geheel. Voor het huis is tevens een buxustuin.

Tuin 14

In de middelgrote tuin ziet u kleurrijke borders, een vijver, verrassende hoekjes en een moestuin. Op diverse plekken komt u door de bewoonsters zelf gemaakte beelden tegen.

Tuin 15

De tuin is in transitie en wordt met  aandacht voor ecologische aspecten,  beplant met onder andere stinsenplanten. Streven is  een tuin te realiseren met planten die zelfvoorzienend zijn op de droge bosgrond. Winterheide, hibiscus, hortensia en buxus zijn voornamelijk rond de 2 vijvers gepositioneerd. Er wordt gemulchd en de planten worden door scheuren verdeeld. Het rieten egelhuis wacht op bewoning.

Tuin 16

Een middelgrote weelderige, rijk bloeiende tuin met borders in Engelse cottage stijl bevat o.a. een grote collectie rozen. In de omsloten binnentuin staan diverse potplanten, eenjarigen, rozen en clematissen.