De 15 tuinen van de 20ste en laatste Open Tuinendag 2022
De beschrijving en enkele foto’s op deze pagina geven je een indruk van de tuinen die tijdens deze dag bezocht konden worden. Er waren bijna 100 deelnemers en die hebben net als de tuinenopenstellers genoten van de laatste Open Tuinendag. De 20ste was een mooie afsluiting. Iedereen bedankt voor de deelname!
Tuin 1
De tuin staat in verbinding met het achterland, een natuurgebied waarop vrij uitzicht is. Hier grazen regelmatig reeën, dus wie weet krijg je die ook te zien. De tuin heeft een ongedwongen, landelijke stijl waarin veel vaste planten (zoals lupine, ridderspoor, kattenkruid en sierui) worden afgewisseld met eenjarige planten (slaapmutsje en tithonia), klimplanten (clematis, lathyrus en rozen) en zachtfruit (o.a. frambozen). De heesters (vlinderstruiken en eikenbladhortensia) passen in de natuurlijke uitstraling.
Tuin 2
Deze natuurlijke grote tuin heeft een zomerborder met een groot assortiment planten in paarse en roze tinten. Verder o.m. een dubbele waterlelievijver met stekelbaarsjes, kikkers en libellen. In de romantische boswatervalvijver en de zonnige kiezelstrandvijver wonen salamanders. Voor de kunstliefhebbers zijn er diverse beelden in de tuin en het atelier te vinden.
Tuin 3
De nieuw ontworpen tuin ligt achter een wit huis uit 1900. Een mooie poort geeft toegang tot een ware groene oase. Wat strakke lijnen, een oeroude esdoorn, een veranda met een groot terras, oude lantaarns en hortensia’s geven een romantische sfeer aan de tuin. Het bronzen beeld van André Vranken onderstreept dat gevoel. Zittend op het terras kun je de bomen van de Rijsenburgselaan zien die optisch bij de tuin betrokken worden.
Tuin 4
Kom genieten in een diepe, vrij smalle tuin met als achtergrond de majestueuze bomen van de buurtuinen. Er is vrij zicht op het torentje van de Sint-Petrus Banden Kerk. De tuin met twee vijvers, is gevarieerd aangelegd met een diversiteit aan planten.
Tuin 5
Deze oorspronkelijke moestuin van het Seminarie is aangemerkt als tuinreservaat. De eigenaresse heeft in de kindvriendelijke tuin een rozenperk, moestuin, vijver, diverse bessenstruiken en fruitbomen aangebracht. In de tuin is bovendien divers keramiek tentoongesteld. Ook kippen en konijnen ontbreken niet.
Tuin 6
De kleine, moderne tuin vormt een eenheid met het interieur van de woning. Deze tuin waar kunstobjecten uitermate tot hun recht komen speelt met licht, water en ruimte. Het schept een spanningsveld met transparantie en beslotenheid waar ruimte is voor de beelden die je hier kunt bezichtigen. De bodem van de waterspiegel is met glasdeeltjes bedekt. Er zijn fraaie doorkijkjes omlijst door louvredeuren.
Tuin 7
Vanuit deze tuin kijk je uit op het seminarieterrein waar een deel van de oude muur van het Seminarie nog zichtbaar is. De tuin bevat een groot assortiment vaste planten en grote bomen. Verdeeld over de tuin treft u diverse terrasjes aan waarvan een verlaagd is aangelegd.
Ook te bezichtigen zijn:
Kraaybeekerhof
Landgoed Kraaybeekerhof (6 hectare) combineert een klassiek parkontwerp met actieve kleinschalige land- en tuinbouw. Er zijn onder andere een kruidentuin, fruitboomgaard, moestuin, bijenhotel en ijskelder te vinden. In de landgoedwinkel worden heerlijke producten uit de verschillende tuinen verkocht. In het restaurant en op het terras kun je terecht voor een kopje koffie en wat lekkers.
Eendenvijver en Heidetuin
In het Rijsenburgse bos tussen de Van Oosthuyselaan en de Arnhemsebovenweg tref je de Eendenvijver en de Heidetuin aan. Deze vormen met het landgoed Kraaybeek een ecologisch geheel als onderdeel van de Stichtse Lustwarande. De vijver kun je bereiken door het fietspad te nemen tegenover Van Oosthuyselaan 33. De Heidetuin ligt rechts van de Wethouder Verhaarlaan. Voor menigeen nog een onbekend stukje Driebergen dat de moeite waard is om te bezichtigen. De Heidetuin werd in 1953 na de zware februaristormen aangelegd vanwege de daardoor ontstane kale plekken in het Rijsenburgsebos.
Park Seminarie 61 Lourdesgrot
Wanneer je over het bruggetje fietst op hoek Diederichslaan/Van Oosthuyselaan, tref je links in het bos de Lourdesgrot. De grot bevindt zich op het Seminarieterrein en is in het voorjaar van 2016 hersteld. De Lourdesgrot in Driebergen werd ongeveer 120 jaar geleden gebouwd op het terrein van het voormalige Groot-seminarie Rijsenburg, niet zichtbaar vanaf de buitenkant van het afgesloten terrein. De grot is op een verhoging gebouwd met zogenaamde misbaksels, met de opening richting Jeruzalem. De grot ligt in een Engelse landschapstuin met daarin diverse sprengen en watergangen die in 1790 gegraven zijn.
Tuin 8
Laat je verrassen in deze romantische tuin. Rondom het gazon zijn diverse plantenborders aangelegd in de kleuren lila, roze en wit. De tuin heeft een speels karakter met gevarieerde beplanting en leuke hoekjes
Tuin 9
Deze middelgrote weelderige, rijk bloeiende tuin met borders in Engelse cottagestijl bevat o.a. een grote collectie rozen. In de omsloten binnentuin staan diverse potplanten, eenjarige planten, rozen en clematissen.
Tuin 10
Rondom dit huis, een gemeentelijk monument ligt een 638 ha. groot perceel. De tuin is aangelegd in najaar 2001. Het ontwerp, uitgevoerd in rechte lijnen en het beplantingsplan zijn gemaakt door Abbing. Er staan veel grote bomen, waardoor de vaste beplanting het soms moeilijk heeft door schaduw en droogte. Om het hoogteverschil te overbruggen is er een trap van het terras naar het gazon aangelegd.
Tuin 11
Kom binnen in deze verzorgde tuin waar je verrast wordt door de bij het huis passende beplanting met daarin o.a. een prieeltje, kinderspeelhoek en een kweekkastje. In de door buxusvakken omsloten voortuin staat een in het oog springend beeld. Het huis is gesitueerd tegenover de Oranjevijver.
Tuin 12
Tuinieren op een terp is niet alleen weggelegd voor bewoners van de provincie Friesland, maar vinden we ook in hartje Driebergen. Waar nu deze tuin ligt, bevond zich vroeger de ijskelder van Huize Welgelegen. Je treft in het midden van het dorp deze beschutte, veel privacy biedende terptuin met bloemrijke borders aan.
Tuin 13
Een beeldbepalende forse waterpartij ligt als een spiegel centraal in deze grote parkachtige tuin waarin een afwisselende beplanting de brede borders siert. Diverse kunstwerken voegen een extra dimensie toe aan de tuin.
Tuin 14
De tuin kan genoemd worden als een overgangstuin tussen bebouwde kom en het open boerenlandschap. Het gazon met perken met veel bloeiende planten maar ook met monumentale tweeling beuk een vijverpartij en een nagebootste duin ter afscherming van een overkapte zithoek nabij een zwembad is de moeite waard om te zien.
Tuin 15
Loop binnen in een open ‘natuurtuin’ met vijverpartij. Je ziet er een diversiteit aan planten (vast en vrij uitgezaaid) in de borders; kleurrijk vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst, met ieder jaar nieuwe verrassingen.
Mirta Pertovt
Mirta is een Argentijnse kunstenares. Haar ontwerpen van keramiek en staal zijn voornamelijk geïnspireerd op vormen in de natuur: zaden, bloemen, dieren en organische vormen in het algemeen.
Johan Muis
Johan Muis is beeldend kunstenaar en maakt bij zijn kunstwerken gebruik van diverse materialen zoals steen, hout en keramiek. Johan is begonnen als leraar basisonderwijs waarna hij zich heeft gespecialiseerd in het kunstonderwijs. Hij heeft de opleiding Handvaardigheid gevolgd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.